İŞİTME CİHAZLARI NASIL ÇALIŞIR?

Genetik nedenler, sosyal ortam şartları, kazalar ya da yaşa bağlı nedenlerin de arasında olduğu pek çok durum işitme kayıplarına neden olabilmektedir. Kişilerin yaşadığı işitme kayıpları, başta sosyal iletişim problemlerine neden olmakla birlikte kişiler için psikolojik sorunlar da yaratabilmektedir. Bu sorunların en başında yalnızlık hissi gelmektedir. Sosyal ortamında sağlıklı bir duyma fonksiyonunu yerine getiremeyen kişilerin yaşayabileceği tüm bu sorunların çözümü ise işitme cihazlarıdır. Teknolojinin gelişmesiyle yeni özellikler taşımaya başlayan işitme cihazları, neredeyse tüm oranlardaki işitme kayıplarına çözüm olabilmektedir. Peki, büyük kolaylık sağlayan bu cihazların çalışma prensibi nedir? İşitme cihazları nasıl çalışır başlıklı yazımızda bu bilgileri sizler için derledik.

Herhangi bir ses kaynağından dalgalar olarak yayılan ses, havada ilerleyerek önce dış kulağa buradan da kulak zarındaki titreşimler ile iç kulağa ulaşır. İç kulakta işlenen ses elektrik sinyallerine dönüşerek beynin işitme bölgesine iletilir ve burada işlenir. Bu süreci sesleri duyma ve anlamlı mesajlara dönüştürme olarak tanımlıyoruz. Kişiler duydukları sesleri önemine göre işleyerek, sıradan çevre sesleri ya da ilgilenilmesi gereken mesajlar olarak kategorilere ayırmaktadır. 

İşitme cihazlarının temel prensibi aslında basittir. Dış kaynaklardan gelen sesleri yükselterek ses titreşimlerinin daha fazla olmasını sağlarlar. Dolayısıyla beyne ulaşan sinyallerin de artmasını sağlamaktadır. Titreşimi yükselen ses, beynin işitme bölgesinde daha anlamlı ve ayırt edilebilir mesajlara dönüşmektedir. Teknolojinin gelişmesiyle her geçen gün yeni özelliklerin eklendiği bu işitme cihazları, kulak kanalına yerleştirilen ya da kulak arkasında bulunan modellere sahiptir. Ancak aralarındaki temel ayrım, analog ve dijital yapıya sahip olmalarıdır. Analog modeller daha eski teknolojiye sahip olmakla birlikte, gelen ses üzerinde herhangi bir ayırım yapmadan sesi yükseltmektedir. Analog modellerin ilk kurulum aşamasında, kişinin sosyal yaşantısına uygun, bir defalık ayarlama yapılır. Kalabalık ortamlarda ya da sakin ortamlarda yaşıyor olmasına göre yapılan bu ayarlama sabit kalmakta ve bu düzen ile çalışmayı sürdürmektedir. Dijital işitme cihazları ise yeni teknolojinin özelliklerine sahip olduğu için çalışma prensibi biraz daha farklıdır. Dijital cihazlar, kişinin bulunduğu ortamdan gelen sesleri kendi yazılımı ile işlemekte ve bu ayrımı kendisi yapmaktadır. Kalabalık bir sokak gürültüsü, ev ortamı ya da bir kütüphanenin ortam sesine göre kendi ayarlamalarını anlık yaparak çalışmaktadır. İşitme uzmanınız, doktorunuzun önerisine ve sizin yaşam şartlarınıza göre cihaz seçenekleri sunacak, sizin ihtiyacınıza en uygun olanları belirleyecektir.

İŞİTME CİHAZI SEÇME ÖNERİLERİ
İŞİTME CİHAZLARI NASIL ÇALIŞIR?
ÇİFT TARAFLI İŞİTME CİHAZI NEDİR, YARARLARI NELERDİR?
Oticon ve tüm diğer markalar
hakkında bilgi almak için
bizimle iletişime geçebilirsiniz.