ÇİFT TARAFLI İŞİTME CİHAZI NEDİR, YARARLARI NELERDİR?

Sağlık alanında her geçen gün yaşanan gelişmeler, dünyada önemli sayıda kişinin yaşadığı işitme sorunlarına da yenilikçi çözümler getirmektedir. Gelişen dijital teknoloji, tek kulakta kullanılan işitme cihazlarının getirdiği zorlukları çift kulaklık kullanımı ile en aza düşürmeyi amaçlamaktadır. Eğer her iki kulakta da işitme kaybı yaşanıyorsa, kaybın oranına göre ayarlanan cihazlar çift taraflı ve birbirleriyle uyumlu olarak kullanılabilmektedir. Bu yöntemin sağladığı avantajlar son zamanlarda yapılan araştırmalar neticesinde ortaya koyulmuştur. Bunların başında sesin hangi yönden geldiğinin daha iyi tayin edilebilmesi ve artırılmış bir duyma kalitesi bulunmaktadır. 

Sağlıklı işitme yeteneğine sahip kişiler, başın her iki yanında yer alan kulaklara gelen ses titreşimlerine göre, sesin yönünü tayin edebilmektedir. Sağ ya da sol taraftan geliyor olmasının ayırt edilmesi yanında sesin arka, ön, üst ya da alttan geldiğinin ayırımı da kişiye önemli bir yaşam kalitesi sağlayabilmektedir. Gündelik yaşamda, sağlıklı bir işitme yeteneğine sahip kişiler seçici dinleme diye adlandırılan bir yeteneği aktif olarak kullanmaktadır. Kalabalık bir ortamda sesler neredeyse tüm çevreden gelmektedir. 360 derecelik bir açıyla gelen bu sesleri, kişiler önemli olup olmadığına göre ayırarak değerlendirir. Seçici dinleme olarak adlandırılan bu eylemde, önemli olan sesler seçilmekte ve dinlenmektedir. Çift taraflı işitme cihazı sistemleri, kişiye bu alanda da avantaj sağlamakta, seçici dinlemeyi kolaylaştırmaktadır. 

Yapılan bazı araştırmalar göstermektedir ki, eğer çift kulakta da var olan işitme kaybı tek bir kulaktan uygulanan cihazla giderilmeye çalışılırsa, boşta kalan kulaktaki aktiviteler azalabilmektedir. Beynin tek kulaktan gelen sinyalleri dikkate alıp diğerini daha az önemsemesi bu kulaktaki işitme oranını daha da düşürebilmektedir. Çift taraflı kullanılan işitme cihazı sistemi ise her iki kulağın da günlük yaşamda aktivitelerine daha fazla devam etmesini sağlamaktadır. Eğer çift kulakta da var olan bir işitme kaybı bulunuyorsa ve bu sistemi kullanma kararı verirseniz, kullanmaya uygun olup olmadığınız doktor muayenesi sonucu ve işitme uzmanınızın incelemeleri ile belirlenmelidir.

İŞİTME CİHAZI SEÇME ÖNERİLERİ
İŞİTME CİHAZLARI NASIL ÇALIŞIR?
ÇİFT TARAFLI İŞİTME CİHAZI NEDİR, YARARLARI NELERDİR?
Oticon ve tüm diğer markalar
hakkında bilgi almak için
bizimle iletişime geçebilirsiniz.